McKenzie therapie

De Mckenzie methode

Deze methode voor de behandeling van a-specifieke rug- en nekklachten is in de zestiger jaren van de vorige eeuw ontwikkeld door Robin McKenzie, fysiotherapeut uit Wellington, Nieuw Zeeland.

Toevallige ontdekking:

In 1956 ontdekte hij per toeval iets opmerkelijks in zijn praktijk in Wellington, Nieuw Zeeland,waardoor wereldwijd de behandeling van rugklachten veranderde. De toevallige ontdekking ontstond door een plotselinge verandering van klachten van een patiŽnt. Deze patiŽnt had pijn rechts onder in de rug, uitstralend in zijn rechter bil en bovenbeen tot aan de knie. Hij was behandeld met warmtetherapie en ultrageluid; de gebruikelijke behandeling in die dagen.

Na drie weken was er nog geen verbetering. Hij had moeite met rechtop staan en kon wel voorover- maar niet achteroverbuigen. McKenzie stuurde hem naar de behandelkamer en vroeg hem op de buik plaats te nemen. Het uiteinde van de tafel stond nog omhoog na de therapie van de vorige patiŽnt. In overstrekte houding ging de patiŽnt liggen. McKenzie schrok toen hij binnen kwam, want men beschouwde deze houding als schadelijk voor mensen met rugklachten. Tot zijn verbazing zei de patiŽnt dat hij zich beter voelde dan ooit in de afgelopen drie weken; de pijn was uit zijn been verdwenen en de rugpijn had zich van rechts naar het midden verplaatst. Toen de patiŽnt opstond kon hij rechtop staan en zonder veel moeite achteroverbuigen. De pijn in het been kwam niet terug. De volgende dag plaatste McKenzie hem in dezelfde houding op de behandeltafel en zijn klachten verdwenen nu helemaal.

Het centralisatie fenomeen:

De pijnverplaatsing van het been naar het midden van de rug met meer pijn centraal onder invloed van houding en/of beweging, noemt men het Ďcentralisatie fenomeen'.
Wereldwijd is hier onderzoek naar gedaan en het blijkt indien dit fenomeen zich voordoet er herstel optreedt.

Werkwijze:

Ontevreden over de behandelmogelijkheden voor nek en rug pijn heeft Robin McKenzie door de jaren heen een unieke methode ontwikkeld. Het blijkt dat 80% van de a-specifieke rug- en nekklachten geen duidelijke structurele oorzaak aan te geven is. De McKenzie methode gaat daarom niet uit van het zoeken naar die oorzaak, maar is meer geÔnteresseerd in het klachtenbeeld van de patiŽnt. Er wordt daarom gekeken hoe houding en bewegen de klachten beÔnvloeden en aan de hand daarvan een behandelplan opgesteld.

De zelfwerkzaamheid van de cliŽnt staat hierbij centraal.

 
 
Met een speciaal oefenprogramma leren wij u hoe u deze klachten zelf kunt beÔnvloeden en in de toekomst kunt voorkomen.
 
 
 
Daarom besteden wij veel aandacht aan hoe u zich beweegt en hoe u iets optilt van de grond.
Maar ook thuis en werkomgeving zijn belangrijk! Hoe zit u als u tv kijkt?
Heeft u werkplek wel de juiste hoogte? Allemaal mogelijke oorzaken van uw klachten.
Binnen de McKenzie therapie kijken we dus naar het totaal. Op deze manier kunnen wij u optimaal begeleiden/behandelen bij het oplossen en/of voorkomen van uw klachten.

Voor welke klachten:

  • Voor "spitĒ en voor acute nekklacht.
  • Maar ook voor lang bestaande klachten in rug en nek.
  • Pijn of doof gevoel in arm of been.
  • Hoofdpijn.
  • "whiplashĒ.

Kortom:

Voor al die klachten waar zoveel mensen herhaaldelijk last van hebben.
En waar geen duidelijke oorzaak voor gevonden kan worden.
De McKenzie methode is gebaseerd op het feit dat acuut ontstane of chronisch verlopende klachten, die in verloop van tijd erger kunnen worden, onder invloed van Houding en Beweging gunstig beÔnvloed kunnen worden.